Okt 282007
 


Osnovna šola Jurija Vege Moravče

Podružnična šola Vrhpolje

Vrhpolje 32

1251 Moravče

pos_vrhpoljeprimoravcah1Vodja šole in kontaktna oseba:

Tanja Apšner

E-mail: tanja.apsner@gmail.com

Podružnična osnovna šola Vrhpolje stoji v Moravški dolini, na severni strani Posavskega hribovja, v vasi Vrhpolje. Zelena okolica šole, polja, travniki, gozdovi, večje vasi in manjši zaselki raztreseni po gričkih in hribih ter bogata kulturna dediščina nudi ogromno možnosti za delo, igro in različne raziskovalne dejavnosti.

Več o šoli Vrhpolje danes in nekoč si lahko ogledate na naši spletni strani.

http://www.osmoravce.si/podatki-po-vrhpolje/

Značilnosti in zanimivosti kraja

Zaradi neposredne bližine Ljubljane in  povezave z avtocesto število prebivalcev v KS Vrhpolje narašča, zato pričakujemo, da bo v prihodnosti število otrok ostalo enako ali se celo povečalo. Na našem območju je tudi večje število vikendov, ki pa čedalje bolj postajajo stalna bivališča. Gradi pa se tudi veliko individualnih stanovanjskih hiš – trend priseljevanja je velik.

Območje naše krajevne skupnosti postaja čedalje bolj zanimivo za izletniški turizem. V bližini šole stoji ohranjen grad Tuštanj. V njem si lahko ogledate muzejsko zbirko ali pa se udeležite, katerega od dogodkov v njem (grajski kulturni večeri, koncerti, razstave, poroke). Tisti obiskovalci, ki ljubijo razgled se odpravijo v Zg. Javoršico. Moravška dolina je tu kot na dlani, v ozadju pa je kulisa Kamniških Alp, Karavank in Julijcev. Pohodniki se odpravijo po grebenu na Murovico, Cicelj do Miklavža in vidijo še drugo stran: Ljubljano in dolino Save. Lahko pa se odpravijo na drugo stran in si tam ogledajo rojstno hišo Jurija Vege, po katerem naša šola nosi tudi ime, saj je Jurij Vega prva leta svojega šolanja obiskoval šolo v Moravčah. Za družine pa je zelo zanimiva tudi učno sprehajalna pot Rača, ki prav tako poteka v bližini naše šole. Čedalje več je tudi kolesarjev, ki iščejo mirne  poti v naravi, katerih je v naših krajih veliko.

Za kulturno življenje v naši KS poleg podružnične šole skrbi tudi kulturno društvo, pri katerem se čedalje bolj uveljavlja tamburaški orkester, ki obstaja že več kot 25 let.

V Moravški dolini pa vsako leto potekajo tudi različne prireditve, ki so znane daleč naokoli. To so: Pohod po nagelj na Limbarsko goro(marec), 1. maj v Tuštanju, Prvomajski pohod po Moravški planinski poti, Kmečki praznik v Moravčah (julij).

Share Button
 Posted by on 28. 10. 2007 at 10:16