Avg 242016
 

Vir: http://www.pravapeticija.com/proti_zaprtju_podrunine_ole_osilnica

Vsako leto se zaradi pomanjkanja delovnih mest srečujemo z množičnim pobegom mladih (še malo in mladih na območju občine bo le peščica oz. jih ne bo več). Za starše so ta kraj, podružnična šola in naši otroci, ki jo obiskujejo, zelo pomembni. So naši sončki, naše upanje za boljše jutri. Saj najbrž veste, kako pravijo – kjer ni šole, tudi upanja ni. In glede na dejstvo, da smo ljudje na tem območju pozabljeni, so otroci dejansko naš največji zaklad in nikakor ne moremo dovoliti, da se nam tudi to vzame in se na ta način pripomore h katastrofalnemu koncu našega kraja.   Starši, ker ni na območju občine vrtca, svoje otroke vpisujemo v vrtec na območju sosednje R. Hrvaške. Poudarjamo, da bomo v kolikor se zapre šola v Osilnici, svoje otroke vpisali v OŠ na hrvaški strani in verjemite, da se bomo o tem tudi široko medijsko razpisali.

Naj poudarimo dejstvo, da se bo z ukinitvijo podružnice v Osilnici, pojavil nov problem. Ti otroci bodo, v kolikor se bodo morali voziti na Faro, na cesti vsakodnevno 50 km oz. 1 uro, najbolj oddaljen otrok celo 60 km.  S tem, da je otrok v prvem razredu star le 6 let. Si lahko predstavljate šestletnega otroka in vsakodnevno vožnjo po ozki in vijugasti cesti? Mi si nikakor ne moremo. Menimo, da je 6 let star otrok, poleg tega, da ga bo utrudila že sama vožnja, prišel utrujen tudi k pouku, ne bo skoncentriran, hkrati prikrajšan tudi za popoldansko igro in druženje in nekako diskriminiran glede na svoje vrstnike.

Povzetek le nekaterih negativnih vplivov na otroka: slabost zaradi vožje po ozki in ovinkasti cesti, preutrujenost za vse ostale izvenšolske dejavnosti, pomanjkanje časa za sproščeno popoldansko igranje, šok zaradi novega okolja in veliko novih nepoznanih obrazov.

Pozivamo vse, ki se zavedate kako težko majhni otroci prenašajo daljšo ovinkasto vožjo v avtu, ki se zavedate, da sta igra in prosti čas na dvorišču po otrokovih željah, brez usmerjanja in stalnega nadzora odraslih oseb pomembna za razvoj kreativnosti, društvenih veščin, da nas podprete!

Le tako bodo naši otroci ostali srečni vaški otroci.

Share Button
 Posted by on 24. 8. 2016 at 17:37