Okt 282007
 


Podružnična šola Podblica

Podblica 3

4201 Zg. Besnica

T: 04 2503-618

F: 04 2503-618

Kontaktna oseba:

Anica Kordež

E-mail: anica.kordez@guest.arnes.si

Osnovna šola Stražišče Kranj

Šolska ulica 2

4000 Kranj

Tel.: 04 27 00 300

Faks: 04 23 11 536

E-mail: os.strazisce@guest.arnes.si

Na V pobočju planote Jelovice, ki se razteza od Bohinja do Selške doline, sta v 13. stol. nastali majhni gorski vasici Podblica (630 m) in Jamnik (872 m), nekoliko nižje pa še vas Nemilje (475 m) .

Podblica se je takrat imenovala Podbelica, ime pa je dobila po skali Beli peči, ki se dviga nad vasjo.

Prebivalci so v tistih časih živeli zelo revno in skromno. Ker jim je revna in skopa zemlja dajala premalo za preživljanje, so si dodaten zaslužek našli na Jelovici, kjer so kuhali oglje in kopali rudo, ki so jo vozili v Železnike in topilniško peč v Kropo. Oglarstvo se je ohranilo vse do danes, saj še vedno na Jamniku in Nemiljah zagorita 1 – 2 kopi.

Posebno lepo lego ima gručasta vas Jamnik, kjer na koncu travnatega grebena stoji cerkev sv. Primoža in Felicijana.

Cerkev vsako leto obišče veliko izletnikov, saj se od tu odpre prekrasen razgled na Kamniško – Savinjske Alpe, pod seboj pa bomo videli skoraj vso Gorenjsko.

Svet okoli Nemilj je bolj kraški, zato je tam več jam in brezen. Najbolj znana je Jeralova jama, ki jo pogosto obiskujejo jamarji. V njej so zelo lepi kapniki. Odkrili pa so tudi neke zelo redke jamske živali. Nad vasjo pa je jama, v kateri so kopali škril in iz njega izdelovali strešno kritino. Še danes je nekaj hiš pokritih s to kritino. Z njim pa je bila pokrita tudi dunajska vladna palača.

Ljudje iz teh vasi so dolgo hodili v Selca. Leta 1896 pa je bilo v Nemiljah v privatni hiši ustanovljena ekskurendna šola, ki se je 1898 preselila v privatno hišo v Podblico, kamor je hodil poučevat učitelj iz Dražgoš, ker pa je bil domačin, se je zelo zavzemal za to, da bi kraj dobil novo šolsko poslopje.

Leta 1913 so pričeli z zidavo nove šole, ki je bila dograjena in pripravljena za pouk 15. sept. 1917. Pouk je potekal neprekinjeno vse do 2. svetovne vojne, ko sta na šolo prišla dva nemška učitelja in v šoli poučevala le tri tedne. Domačini so se v času vojne organizirali in poučevanje je potekalo po domovih.

Leta 1963 je bila šola priključena osnovni šoli iz Stražišča in postala njena podružnična šola.

Trdo delo in težki pogoji so mnoge mlade zvabili v dolino, v tovarne. Število otrok v šoli se je nenehno zmanjševalo, tako so nekateri začeli razmišljati o tem, da bi šolo v Podblici ukinili, vendar so na zboru krajanov domačini odločno rekli ne. Pouk v šoli je ostal, čeprav se je šolsko leto 1984/85 začelo le s tremi učenci. Novinarka Kmečkega glasa je v časopisu objavila prispevek: “V Podblici imajo šolo za tri učence in dobro voljo.”

Letos je na šoli en kombiniran oddelek v katerem je 12 otrok. Vsi učenci so vključeni v OPB. Na šoli poučuje tudi učiteljica Metka Herman. Učenci so vključeni v dramski, pevski in čajčkov krožek. V jutranjem varstvu pa imamo ročna dela.

Lansko leto smo s pomočjo mednarodnega projekta dobili centralno ogrevanje, internet in druge pridobitve, tako da postajamo sodobna podružnična šola.

Vsa leta dobro sodelujemo s krajem in ni bilo nobene prireditve v kraju, kjer ne bi sodelovali s svojim programom. Več let smo zelo uspešno sodelovali z delovno organizacijo iz Kranja. Sodelovali smo tudi na srečanjih z naslovom – Podružnica – podružnicam, kjer smo se srečali učitelji in učenci podružničnih šol iz vse Slovenije. Leta 1996 smo tako dvodnevno srečanje pripravili tudi na naši šoli. Na srečanju smo udeležencem prikazali domače obrti, ki so nekdaj, oziroma še danes živijo v naših krajih. Udeleženci so se pri nas počutili zelo prijetno.

Pridite in si tudi vi oglejte naš lepi kraj.

Share Button
 Posted by on 28. 10. 2007 at 10:31